e-reader bestanden

Welke ereader bestandsformaten zijn van belang?
Ebooks en andere digitale documenten zoals: digitale kranten, tijdschriften en handleidingen kunnen in verschillende ereader bestandsformaten worden geleverd.
In de tabel ereaders vergelijken staat in de kolom bestandsformaten welk type bestanden de betreffende e-reader kan lezen.
Nederlandse ebooks worden bijvoorbeeld meestal geleverd in het ePub formaat. Dus als u Nederlandse boeken wilt lezen is het belangrijk dat de e-reader het ePub formaat ondersteund.
Maar er zijn nogal wat andere bestandsformaten die misschien ook belangrijk zijn?
Om hier meer inzicht in te geven staat hieronder een lijst met bestandsformaten met het doel waarvoor deze bestanden worden gebruikt.

Bestands extentieBestandsnaamOmschrijving
awzAmazon wordawz wordt alleen door de Amazon ereader Kindle en Kindle software gebruikt. Er zijn geen andere ereaders die dit formaat ondersteunen. Ebooks uit de Amazon webwinkel worden in het awz formaat geleverd. Dit formaat kan ook met DRM worden beveiligd.
cbr, cbzComic book archiveDit formaat wordt voor stripboeken gebruikt. De laatste letter van het formaat geeft de compressie techniek aan (cbR in RAR en cbZ in ZIP).
doc, docxDocument formaat van MicrosoftBestanden die worden gemaakt met Microsoft Word.
djvu déjà vu formaatDjVu wordt gebruikt voor gescande bestanden.
epubElectronic PublicationePub is een open ebook formaat dat o.a. in nederland veel voor ebooks wordt gebruikt. Dit formaat kan met DRM worden beveiligd.
fb2Fiction Bookfb2 is een open ebook formaat dat bestaat uit een XML file. Het komt oorspronkelijk uit Rusland.
mobiMobi pocketmobi pocket is gebaseerd op het Open eBook formaat. Er wordt gebruikt gemaakt van XHTML waarin ook Javascript kan worden gebruikt.
pdfPortable Document FormatHet PDF formaat is door Adobe ontwikkeld. Het is een universeel bestandsformaat dat op veel apparatuur kan worden gelezen. De opmaak ziet er op elk apparaat hetzelfde uit. PDF wordt nog steeds veel gebruikt voor documenten, folders en handleidingen.
txtText bestandTXT bestanden bestaan zijn "kale" bestanden met alleen letters. Er staan geen opmaak gegevens of plaatjes in.
bmpBitMaP bestandenBMP wordt gebruikt om pixels en van plaatjes in op te slaan. Meestal zijn deze bestanden niet gecomrpimeerd en zijn daardoor relatief groot.
gifGraphics Interchange FormatHet GIF formaat wordt gebruikt om pixels van plaatjes in op te slaan. GIF maakt gebruik van compressie technieken om de bestandsgrootte te beperken. Met GIF is het ook mogelijk bewegende plaatjes te maken voor bijv. websites.
jpg/jpegJoint Photographic Expert GroupJPG bestanden worden gebruikt om plaatjes en foto's in op te slaan. JPG maakt gebruik van hoge compressie technieken zodat ook bij het opslaan van hoge resolutie foto's de bestandsgrootte beperkt blijft.
pngPortable Network GraphicsPNG is ontstaan als vervanger van GIF toen de octrooihouder van de compressie techniek LZW, waar GIF gebruik van maakt, geld eisten voor het gebruik van LZW.
tiffTagged Image File FormatTIFF wordt o.a. gebruik door scanners om afbeeldingen op te slaan. TIFF maakt net als PNG gebruik van verliesvrije compressie.
mp3Motion Picture Expert Group Layer 3MP3 is een veel gebruikt formaat voor het opslaan van muziek en audioboeken. MP3 maakt gebruik van compessie technieken om de bestandgrootte te beperken.

Om Nederlandse ebooks te kunnen lezen is het van belang dat het ePub formaat door de ereader wordt ondersteund. Maar ook pdf is een formaat dat veel gebruikt wordt voor o.a. (oudere) ebooks, tijdschriften en handleidingen. Dus het is ook handig als de ereader ook dit formaat ondersteund.

Voor afbeeldingen en foto’s is het van belang dat de ereader jpeg files kan lezen, maar er zijn meerdere formaten voor afbeeldingen zoals PNG, GIF en TIFF.
Het is dus afhankelijk van waarvoor de ereader gebruikt moet kunnen worden.
Moeten er Microsoft Word documenten mee gelezen kunnen worden?
Moet het mogelijk zijn om stripboeken te lezen?

Het zou natuurlijk handig zijn als de ereader alle formaten ondersteund, maar dat is meestal niet het geval.
Het lijkt misschien handig om stripboeken op de ereader te kunnen lezen, maar misschien is dit in zwart-wit toch minder leuk. Hetzelfde geldt voor het bekijken van foto’s.

Ook het kunnen lezen van MS Word bestanden lijkt handig, maar gaat u dat ook werkelijk op de ereader doen?
Zoals eerder is aangegeven is een ereader zeer geschikt voor het lezen van digitale boeken.
Maar voor andere toepassingen zijn andere apparaten zoals de tablet computer beter geschikt.
U zult dus moeten kijken welke bestandsformaten de ereader minimaal moet ondersteunen.

Previous Post

Kobo Glo

Next Post

Sony PRS-T2